A múlt évben próbálkoztam először kertemben a padlizsán termesztésével. Igen sikeres növénynek bizonyult, így az idén már nem volt kérdés, hogy lesz a kertben. A termését szívesen használom a konyhában, családom kedveli a belőle készült ételeket.
A tojásgyümölcs vagy padlizsán (Solanum melongena) a burgonyafélék családjába tartozó egynyári, fásodó szárú zöldségnövény. Nevezik még törökparadicsomnak, kékparadicsomnak, tojáscsucsornak, vinetének, vinettának is.
A termés színe fajtája szerint lehet fehér, sárga, sötétlila, cirmos, majdnem fekete; formája tojásdad, gömbszerű vagy hengeres, hosszúkás. Környezeti igénye, termesztése megegyezik a paprikáéval.
Én palántákat neveltem, majd ezek kerültek május közepén a tápanyagban gazdag szabadföldbe, napfényes helyre a paprika sor mellé 30 cm-es tőtávolságra. Vízigényes növény, ha nincs eső, akkor minden nap meg kell öntözni, hogy a talaja mindig nedves legyen.
Sütéshez, főzéshez csak a teljesen kifejlődött, fényes, kemény bogyókat szedjük le.