Kedvelt téli csemegénk az Észak Amerikából származó sütőtök (Cucurbita maxima). Kabakterméséből változatos nagy tápértékű édes és sós ételek, ivólevek egyaránt készíthetők. Régen kemencében sütötték az édes, tápláló, vitaminokban gazdag tököt és a magját. Magja nagy mennyiségű olajat tartalmaz és kiváló saláták készítéséhez.
A komposzt mellé vetettem április végén pár szem Nagydobosi sütőtök magot. Két tövet hagytam meg a kikelt növényekből. Gyorsan nőttek és hatalmas, több méteres indát növesztettek, felfutottak a kerítésre és az öreg körtefára, úgy kellett terelgetni, hogy ne nőjenek a palánták közé is. Az indák végét is levágtam, hogy ne nőjenek már tovább, inkább nőjenek a termések.
Vetettem még Orange fajtát is a kertbe, amely lényegesen kisebb területet igényel, de azért az is növeszt akár 2 méter hosszú indát.
A sütőtök melegigényes növény, vetni a kukoricával egy időben érdemes, amikor a talaj hőmérséklete meghaladja a 12 oC-ot. Szinte minden talajban megterem, de igen tápanyag igényes, a szervestrágyát ne sajnáljuk tőle. A növekedés kezdetén gyommentesen tartottam a tövek környékét, ezután már különösebb gondozást nem igényelt.
Ősszel a leszáradt indáról szárral együtt gyűjtöttem be a termést. Száraz, fagymentes helyen sokáig eltartható.
Elsősorban sütöm, főzöm a sütőtököt, de a fagyokig kerti dekorációnak is használom. Unokáim töklámpást készítenek belőle.