Kertem egyik legkorábbi ehető növénye a hónapos retek (Raphanus sativus L. var. sativus) a káposztafélék családjába tartozó növény. A retek egy éves növény, ha nem szedjük ki, akkor a kifejlődött gumó magszárat hoz, virágzik, magokat érlel és elpusztul.
Március elején a borsóval egy időben elvetettem a magokat és most már fogyaszthatók a friss, nyers piros gumók, de zsenge levelei felhasználhatók friss saláta alapanyagának is.
A magokat kb. 2 cm mélységre szabadföldbe vetettem, 20 cm-es sortávval. Hamarosan ki is kelt szinte az összes mag, amit elszórtam. Kelés után megkapáltam a sor közét, mert megjelentek a nem kívánatos gyomnövények. Kiegyeltem, ritkítottam a retket, hogy növekedni tudjon, vetés után, majd a ritkítás után meg is lett öntözve, mert vízigényes, ha kevés számára a víz, akkor gumók fásak, pudvásak lesznek vagy gumó növesztés nélkül gyorsan felmagzik. Én két retket hagyni szoktam, hogy magot hozzon, mert szép látvány a kertben a virágzó retek, sok lepke keresi fel, a beérett magok meg jó vetőmagok lesznek a következő vetéshez. Nálam hat hét alatt nőtt meg olyan nagyságúra, hogy asztalra kerülhetett a vitamindús, ízletes hónapos retek.
Áprilisban elvetettem még egy sor hónapos retket, így később is lesz fogyasztható retkünk, május közepéig biztosan kitart, ekkor a retek helyére majd palánták kerülnek.