A csicsóka (Helianthus tuberosus) gumós évelő növény, közeli rokonságban van a napraforgóval. Régen a szegények krumplijának ismerték, népies nevei a földi articsóka, indiángyökér, napgyökér, földi napraforgó, földi alma, tótrépa, csókapityóka.
Pár éve néhány gumót kaptam, azt elültettem a kertbe és azóta kiirthatatlan, pedig minden ősszel felszedtem a gumókat. Most a kert egy félreeső zugában folyamatosan nő. Különösebben nem is gondozom, a gyomot kiszedtem a tövek körül, de ezen kívül sorsára van hagyva. Októberben felszedtem a gumójából néhányat, de kinn fog telelni, mivel nem fagyérzékeny, tavasszal ki fog nőni.
A csicsóka diabetikus étkezési alapanyag, íze is hasonlít a burgonyáéhoz, de annál sokkal édesebb. Fogyasztható nyersen, sütve, főzve, bár családom ételként nem nagyon kedveli, de azért dísznek hagyom, mert kora tavasztól késő őszig 2-3 méter magas szárain sok zöld levele virít és késő őszig apró sárga virágaival díszíti a kertet.