A tárkony (Artemisia dracunculus), esztragon, tárkonyüröm az erdélyi konyha jellegzetes fűszernövénye.
Kellemes illatú és zamatú leveleit használhatjuk hal, bárány, birka, vad, csirke, pulyka húsok sütésénél, párolásánál, levesekhez, bab és krumplifőzelékhez. Kiváló ecet készíthető vele savanyúságokhoz, salátákhoz. Teája nyugtató, étvágyfokozó, epehajtó és vesetisztító hatású.
Virágzáskor szedett leveleit érdemes szárítani is téli felhasználáshoz.
A tárkony egy méter magasra is megnövő, vízigényes, fagytűrő, évelő növény. Magvetéssel és tőosztással szaporítható. Kora tavaszi vetéssel palántákat nevelhetünk, majd amikor a növény 8-10 cm nagyságú, akkor kiültethető a szabadföldbe, fűszerkertbe. Szereti a napos helyet, de félárnyékban is szépen fejlődik, bár árnyékban szerényebb lesz az illóolaj tartalma.
Két-három éves növényeket tőosztással szaporíthatunk. Kora tavasszal emeljük ki a földből a növényt, válasszuk szét 3-4 darabra és újra ültessük el. Környékét tartsuk gyommentesen.