A bazsalikom (Ocimum basilicum L.) kissé fanyar illatú egynyári, lágy szárú gyógy- és fűszernövény, de ültetik dísznövénynek is. Népies nevei a bazsalikum, bazsalikusfű, buszujok, kerti bazsalikum, királyfű, német bors, szentjózseffű.
Felhasználása igen sokrétű. Leveleivel fűszerezhetjük a leveseket, mártásokat, szószokat, szendvicseket, pizzát, de húsok pácolásánál is nagyon kellemes ízt, aromát ad az ételnek.
Zöld és szárított leveleiből teát készíthetünk, ami hatásos köhögés, torokgyulladás, étvágytalanság és gyomorrontás esetén. Régen a falusi házaknál légyriasztóként is használták, kertünkben is jól riasztja a rovarokat.
A bazsalikom leveleit, virágát szárítással vagy fagyasztással tartósíthatjuk, készíthetünk belőle pestot, ami légmentesen lezárt üvegben sokáig eláll.
Kertemben most palántáról nevelt bazsalikom növekszik, amiket májusban, a fagyosszentek után palántáltam. Magról, helybenvetéssel is termeszthetjük, de kimenetele nem biztos, az én magvaim nem is keltek ki. Érdemes egy-egy tövet cserépbe is ültetni és a teraszra vagy a konyha ablakába tenni, mert intenzív illata akkor is érezhető, ha csak elmegyünk mellette. Apró fehér virágai a nyár végére magot érlelnek, de addig sok méhecske látogatja a virágot. Dús levelű növényt akkor kaphatunk, ha nem hagyjuk virágozni, hanem a közepét, a virágszárat a kifejlődés előtt lecsípjük a növényről.
A növény meleg- és fényigényes, ha nem kap elegendő közvetlen napfényt, akkor kevesebb illóolajat tartalmaz. Vízigényes, így naponta öntözni kell. Termőhelyét tartsuk nedvesen és gyommentesen.