Kis kertem állandó lakója pár tő évelő sóska (Rumex rugosus L.). Nevezik még savanyú lapunak, bábikónak vagy rekenyének.
A sóska a szervezet számára fontos ásványi anyagot, sót, foszfort, vasat, kalciumot tartalmaz. Magas a gyümölcssav és C-vitamin tartalma. Jellegzetes savanyú ízét az oxálsav adja.
Levele fogyasztható nyersen, de készíthetünk belőle krémlevest, mártást, főzeléket, joghurttal salátát, szendvicskrémet. Keverhetjük tojáshoz rántottába és omletthez is.
A sóskát egyszer elvetettem a kertben, azóta minden évben folyamatosan hozza üde, zöld leveleit, majd magot érlel. A sóskát gyommentesen tartom, ősszel összeszedem a magokat és eltávolítom az elszáradt szárakat, elöregedett leveleket és a köztük megbúvó csigákat.
A gyomlálások kívül más ápolást nem igényel, bár vízigényes növény, így érdemes száraz időben talaját öntözni, nedvesen tartani.