A paradicsom konyhám egyik kedvelt alapanyaga. Szeretjük nyersen enni, salátákban, de számos étel fő alapanyaga vagy hozzávalója. Konyhakertemben többfélét is termesztek, amit nem eszünk meg frissen érve, annak jó részéből a teljesen érett bogyókból passzírozott lé készül, ami kellemes ivólé, de készül belőle tartósítva pizzaszósz is. A napi főzéshez fagyasztva is el szoktam tenni. Amelyik húsos bogyó nem érik be a nyár végére, azt majd savanyúságként tartósítom. Száraz helyen néhány be nem ért bogyót is el szoktam tenni, ami állás közben beérik majd. A múlt évben még decemberben is ilyen utóérlelt paradicsomot ettünk. A zöld paradicsom nyersen nem fogyasztható, mert mérgező vegyületet, szolanint tartalmaz, ami az érés vagy a tartósítás folyamán elbomlik.
A paradicsom (Solanum lycopersicum) a burgonyafélék családjába tartozik, egyéves, lágy szárú zöldségféle. Távoli rokona a padlizsánnak, a burgonyának, paprikának. Népies nevei az aranyalma, paradajsz, paradicska, tomato, tomata.
A paradicsom bogyótermése botanikailag gyümölcs, hasonlóan a paprikáéhoz vagy a tökfélékéhez, termesztéstechnológiáját és felhasználását tekintve azonban zöldségféle.
Nagyon sok fajtáját termesztik hazánkban is, nálam a kertben is több fajtája van. Ültettem Roma VF bokorparadicsomot, van Lugasparadicsom és Marmande is. Cseresznye- és koktélparadicsom palántát is neveltem, piros és sárga színű a termése, valamint vettem májusban a Vácrátóti Botanikus Kertben pár palántát, amiből ha minden igaz, tigriscsíkos és fekete, valamint csokoládé színű paradicsom lesz. A palántákat én neveltem előbb a lakásban az ablakpárkányon csíráztak a magok, tűzdelés után fűtetlen fólia alatt kis virágcserepekben növekedtek, aztán május közepén szabadföldbe palántáltam őket. Tápdús talajba, napfényes helyre kerültek a kertbe kb. 60 cm tőtávolságra. Minden tő kapott egy földbe szúrt karót, botot, amelyhez a tövet hozzákötöttem. A további munka a paradicsommal az öntözés és gyomtalanítás. Öntözni, locsolni úgy szoktam, hogy sose száradjon ki a talaj a növény körül, de vigyázni kell, mert a túlöntözést nem szereti. 2 hetente csalán tápoldattal is megöntözöm.
Amikor egy-egy tövön már 5-6 fürt termés látható, akkor a növekedő hónaljhajtásokat le szoktam törni, hogy a bogyók növekedjenek és érjenek be.
Védőnövényként bazsalikomot, fokhagymát és körömvirágot is ültettem a paradicsomtövek közé.