A turbolya (Anthryscus cerefolium), más neveken esztergamag, olaszsaláta, ormánka, turboja, borbulya, illatos turbolya, zamatos turbolya, édespetrezselyem, tüdőfű népszerű, sok helyen vadon is előforduló egyéves, ánizsos illatú gyógynövény.
Mutatós, apró, csipkeszerű zsenge leveleit és fiatal hajtásait fogyasztjuk. A francia és az olasz konyha kedvelt fűszere, zöldség és húslevesek, baromfiételek, szószok, mártások ízesítője. Illatos, zöld levelét használják még sült húsok, főleg hal, bárány és nyúl sültek, tojás- és gombaételekhez, szendvicskrémekhez, salátákhoz.
Teája salaktalanító hatású, fogyaszthatják vese, hólyag és légző- és emésztőszervi megbetegedéskor.
Érdemes tartani kertünkben 1-2 tövet belőle. Magvetéssel vagy palántázva szaporítható először, de ha egyszer megtelepszik a kertünkben, akkor vigyázni kell vele, mert magról gyorsan elszaporodik és agresszív gyomnövény lesz. Árnyékos, nedves helyet kedvel.
Amikor vadon gyűjtünk turbolyát, akkor vigyázzunk, mert nagyon hasonlít az erősen mérgező bürökre, aminek összemorzsolt levelei kimondottan büdösek.