Kellemes színfolt lehet házunk, lakásunk körül a fűszerkert. Szépségén túl hasznos is, mert a fűszernövények felhasználhatók sütésnél, főzésnél, de ha leülünk pihenni a közelükben, csodálatos illatuk pihentető. Pár éve kb. 1 m2-nyi területen kialakítottam egy kis fűszerkertet és azóta kicsit növeltem is a területet. Aki összehasonlított már friss és szárított fűszernövényt, az tudja, mi a különbség a kettő között. A frissen szedett növényeknek intenzívebb az íze, illata, mint a szárítottnak. A fűszerkert egész évben kéznél van, én még télen is használom belőle főzéshez a friss rozmaringot vagy metélőpetrezselymet. A növények leveleit, virágait megszáríthatjuk, majd használhatjuk főzéshez, kiváló teák készíthetők belőlük, fürdővizünkbe is tehetünk belőle és légfrissítőt is készíthetünk.
Akinek nincs kertje, bátran termeszthet fűszernövényeket a teraszon, erkélyen terrakotta termesztőedényekben, dézsában, virágcserépben, ládában. Pár cserép fűszernövény az ablakpárkányokon is elfér. A legtöbb növény szerény igényű, de szereti a napsütést és a vizet. Általános virágföldbe ültessük, a tápanyag utánpótlásáról viszont gondoskodni kell. Tápoldatozhatjuk, de vigyázzunk, hogy ki ne égessük. A legjobb az, ha természetes tápanyag utánpótlást biztosítunk növényeink számára. Saját magunk is elkészíthetjük a tápoldatot. Friss csalánt (szárát és levelét) beletesszük egy 10 literes edénybe, vizet öntünk rá és ázni hagyjuk egy hétig. Naponta meg kell kevergetni, majd hígítva használhatjuk. 10 liter öntözővízhez öntsünk 1 liter csalánlét és ezzel öntözzünk. Ez a lé a dísznövények és zöldségek számára is nagyon jó tápanyag pótlás.
A növényeket vethetjük magról és vásárolhatunk palántákat is, de kifejlett növényt is. A rozmaring és a levendula évelő növény, bár az idén télen megfagytak kicsit, remélem, hogy gyökérről még kihajtanak, mindenesetre magvetéssel próbálom megőrizni a kultúrát. Megindult a borsikafű is és a menta. Kora tavasz van még és már hajt a citromfű, a csalán (teának és a tápoldathoz), zöld a petrezselyem levele is. A lestyánt várom, hogy előbújjon, remélem átvészelte a telet, de ha nem, akkor a múlt évben gyűjtött magokat elvetem majd. Hamarosan lehet veteményezni, vetek még majorannát, tárkonyt, bazsalikomot, borágót, metélőhagymát, fodros levelű petrezselymet, oreganót és zsázsát és próbálkozom az idén a medvehagymával is. Pár edénybe, virágládába tőosztással mentát is szaporítok majd és a teraszra teszem, mert intenzív illatát állítólag nem kedvelik a szúnyogok.
Más fűszernövényeket is szeretek és használok, de azokat máshol szerzem be, mert pl. a kapor az nálam sosem nő meg, hiába is vetettem, a szomszédnál viszont kiirthatatlan. A legtöbbet használt fűszerem a paprika, ezt termelőtől vásárolom, csak pár tő chili paprikát nevelek cserépben. Nyáron a kertben van, télen a konyhaablakban. Nagy vágyam az idei évre egy tő babér, melynek leveleit használhatom majd fűszerezésre.