Kertemben új növény a mángold (Beta vulgaris), a libatop félék családjába tartozik. Lányom kérésére a múlt évben vetettem először. A növények elég jól átteleltek, így kora tavasz óta folyamatosan van friss, zsenge, A és C vitaminban gazdag mángoldunk. A belőle készült ételek kedveltek lettek a családban. Igen dekoratív leveleiből készülhet főzelék, saláta, töltike, tésztára cukkinivel ragu, de süthetünk vele muffint és pogácsát is. Gyümölcsturmixba is kerülhet pár levél. A levél húsos, lapos szárát spárgához hasonlóan leveshez vagy csőben sütve készíthetjük. Aki szereti a spenótot, az a mángoldot is kedvelni fogja.
A mángold kétéves, lágy szárú növény, legközelebbi rokona a cékla. Több fajtáját is termesztik. Legelterjedtebb a mélyzöld levelű, fehér levélnyelű, nálam ez van a kertben. Ismert még a sárga, lila, bíbor színű változat is.
Vetni március és július között érdemes. Gyors növekedésű, vetés után hat héttel már fogyasztható leveleket növeszt. Azokon a töveken, amelyek átteltek, már áprilisban ehető levelek voltak.
Termesztése egyszerű. Tápanyagban gazdag talajt kíván. Vízigényes, fénykedvelő növény, árnyékban felnyúlik a levél és gyengébben fejlődik. A nyári melegben érdemes reggel és este öntözni. Az áttelelt növények a második évben magokat hoznak. Két tövet meghagytam magfogásra, a többi virágszárát kitörtem, hiszen azon már nem lesz fogyasztható levél.
Tavaly tavasszal magról vetettem, majd kb. 20 cm tőtávolságra ritkítottam, hogy legyen hely a levelek növekedéséhez. A kikelt, egyelésből kikerült növényeket új helyre is palántálhatjuk. Gondozásuk egyszerű, a területüket gyommentesen és nedvesen kell tartani.
A növény alsó, elöregedett, sérült, sárguló levelit le szoktam törni és a tövekhez teszem, hogy őrizzék a talaj nedvességét, bár így igazi csigacsalógató. A leveleket tehetjük a komposztba, bár nálam a zöld mángoldlevelek nagy kedvelői a csibék és a tyúkok is.