A csalán (Urtica dioica), más neveken csólyány, csóvány, csohán, csohány, árvacsián, csollán, csollány, csípős csalán, az egyik legismertebb gyomnövény a kertünkben, mégis érdemes belőle pár tövet hagyni, mert kiváló gyógynövény is, valamint a biokertekben tápoldatot készíthetünk belőle, a lepkebarát kertekből sem hiányozhat, hiszen tápnövénye sok lepkefajnak.
Leveleiből készült tea emésztést serkentő, keringésjavító, vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, vértisztító hatású, méregtelenítő. Jó hatással van az ízületi megbetegedések ellen is, régen friss, zsenge csalánhajtással ütögették a reumás testfelületeket.
A csalán leveleinek főzetét használhatjuk a hajápolásban, serkenti a haj növekedését, üde, szép fényt ad a hajnak.
Készíthetünk a csalánból folyékony biotrágyát is. Én esővizet szoktam gyűjteni nagy edényekbe, majd ebbe a vízbe keverem a csalánt. Egy 20 literes edényben levő vízhez nyugodtan tehetünk egy bevásárló kosárnyi csalánszárat, levéllel együtt, majd naponta kevergetve kb. egy hét alatt kész a tápoldat. Amíg erjed, zavaros, kissé büdös, de hát ilyen a bomló szerves anyag. Egy hét után már felhasználhatjuk hígítva, 10 liter öntözővízhez 1 liter csalánoldatot öntsünk és ezzel az oldattal locsoljuk palántáinkat, konyhakerti növényeinket, de a dísznövények is szebben pompáznak tőle a virágládáinkban.
Hasonlóan készíthetünk még folyékony trágyát fekete nadálytő, cickafark, útifűfélék, bodza, zsurló, gilisztaűző varádics, káposzta leveleiből, száraiból. A visszamaradt sűrű, rostos maradványokat hígítsuk fel egy kis vízzel és öntsük a komposztra.