A lestyán (Levisticum officinale - orvosi lestyán) a zellerfélék családjába tartozó évelő, lágy szárú, másfél-két méter magasra is megnövő gyógy-és fűszernövény. Más neveken lecsihan, leustyan, levescsík, levestikom, levestököm, löböstök, lóstya.
Levelét és gyökerét, frissen szedve vagy szárítva használjuk konyhánkban, gyökeréből, szárából, leveleiből olajat is vonnak ki, magjával gyógyital, pálinka ízesíthető. Zellerhez és a petrezselyemhez kicsit hasonlító íze miatt főleg levesek, főzelékek ízesítésénél használjuk, de a húsoknak is intenzív, aromás ízt ad. Régóta népszerű, kellemes ízű lestyánt a konzervipar is használja, ezért van, hogy sokan úgy ismerik, hogy maggifű vagy vegeta növény, hiszen a leveskockák, ételízesítők meghatározó alapfűszere. Leveleiből vagy apróra vágott gyökeréből készült teája étvágyjavító, vízhajtó és görcsoldó hatású.
Kertünkben 1-2 tő lestyán bőven ellátja háztartásunkat. Kora tavasszal és ősszel magvetéssel, palántázással, tavasszal tőosztással szaporíthatjuk. Arra ügyeljünk, hogy meleg, napos helyre, de külön, a kertünk egy sarkában helyezzük el, magányosan, mert más növények közé ültetve gátolja azok fejlődését, növekedését. Környezetét tartsuk gyommentesen, gondoskodjunk a növény tápanyag pótlásáról, mert nagy tápigényű. Gyakran öntözzük.
A lestyán 4-6 évig is szépen nő a kertben, tavasszal az első növények között van, ami növekedésnek indul.